Poloskairtás


Hazánkban számos poloskafaj él, ezek közül közegészségügyi jelentősége az ágyi poloskának (Cimex lectularius) van. Az utóbbi években - elsősorban Budapesten - jelentős mértékben elszaporodott. A világon mindenütt előfordul és egyre nagyobb problémát okoz. Eredetileg állatok parazitája volt. Nem tudjuk pontosan mikor "szegődött" az ember mellé. Egyes kutatók szerint a barlanglakó kőkorszaki embereknek a denevérek adták át, míg mások a galambokat tartó ókori római polgárokat teszik felelőssé. Az ágyi poloska 4-8 mm hosszú, rozsdabarna színű, szárnytalan, szipókás rovar.

 

A poloskairtás folyamata

Az ágyi poloska életmódja

Gyakran feltett kérdések

Mit tegyek és mit ne tegyek?

Az ágyi poloskák behurcolásának megelőzése

 

 I. A poloskairtás folyamata

Amennyiben ágyi poloskák jelenlétének gyanúja merül fel, mindenek előtt alapos helyszíni szemlére kerül sor, ahol a poloskák nyomait (ürülék, vérfoltok, levetett lárvabőr) és az élő poloskákat keressük. Ha gyanúnk beigazolódik, akkor megkezdődik az irtás, amely tartós méregmező létesítését jelenti permetezéses eljárással. Cégünk a legkorszerűbb anyagokat veti be a poloskák ellen, amelyek színtelen és szinte teljesen szagtalan anyagok, a bútorok felületén rendszerint nem hagynak foltot. Az irtást követően a helyiség azonnal használatba vehető, tanácsos azonban pár órán át szellőztetni. Az esetek mintegy 90%-ában sikerül első körben kiirtanunk a poloskákat, tehát nem kell megismételnünk a kezelést. Előfordulhat azonban, hogy néhány egyed túléli a kezelést, ilyenkor kb. 2 hét múlva meg kell ismételnünk az eljárást. A poloskairtás célja egyértelműen az összes poloska kiirtása. Túlélők nem maradhatnak.

Számos szerforma áll a lakosság rendelkezésére is a poloskák kiirtására. A kereskedelemben kapható lakossági termékek (rovarirtó permet, felületkezelő aeroszol, porozószer) használata azonban a legritkább esetben vezet eredményre. Ennek többféle oka van. Először is kellő szakértelem hiányában, a szakmai mesterfogások nélkül nehéz felvenni a harcot a poloskák ellen. Másrészt az irtás sikeressége nagyban függ a kijuttattandó irtószer mennyiségétől is. Egy átlagos lakásban több liter irtószerre van szükség ahhoz, hogy alapos munkát végezhessünk. A boltban vásárolt 1-2 flakon ehhez nem elegendő. Harmadrészt a lakossági irtószerek hatástartóssága jóval alulmarad a professzionális irtószerek hatásidejétől. Ez utóbbiakat azonban csak szakvállallatok szerezhetik be.

A professzionális módszerek szintén sokfélék: tartós méregmező létesítése érintőmérgekkel permetezés során, füstképzés, ULV vagy hidegköd eljárás kiűzés céljából. Ezen módszereket természetesen kombinálni is lehet a hatékonyság javítása érdekében. A szakember feladat kiválasztani a megfelelő módszert vagy módszereket.

II. Az ágyi poloska életmódja

A nőstény poloskák életük során (1-2 év) naponta 2-3 petét raknak. A petékből a lárvák 10 nap alatt kelnek ki és 5 vedlés után válnak ivaréretté. A vedlésekhez feltétlenül vérszívásra van szüksége, enélkül fejlődése megáll. A teljes kifejlődés ideje nyáron 60 nap. Aránylag szapora, egy poloska ivadékainak száma egy év alatt kb. 4000 lehet. Évente 3-4 nemzedéke van.

Fénykerülő. Nappal hasadékokban, résekben, sötét, huzat- zajmentes helyeken húzódik meg. Búvóhelyei változatosak, elsősorban azonban az ágykeret és a kárpitozott bútorok hézagaiban fordul elő. Az éjszaka leple alatt indul táplálékot keresni. Érzékszervei fejletlenek. Az embert a hő- és párakülönbségről csak igen közelről találja meg. A nedves, nyirkos helyeket nem kedveli. Legszívesebben embervérrel táplálkozik, de tartós éhezés esetén állatvért is szívhat. Melegben másodnaponként, hűvösebb időben hetente szív vért., ami 5-10 percig tart. Hidegben az éhezést rendkívűl sokáig tűri, szobahőmérsékleten táplálék nélkül is 2-3 hónapig életben marad.

Döntően passzív módon terjed, leggyakrabban különféle használati tárgyakkal (pl. használt bútor, képkeret, bontásból származó építési faanyag, ágynemű, ruhanemű) lehet behurcolni. Központi fűtéses lakóházon belül a szomszédos lakásokba a csövek áttörési helyein keresztül aktív módon is bekerülhet. Ismert a konnektorokon keresztül történő vándorlása is szomszéd helyiségek között.

III. Gyakran feltett kérdések

"A kártevőirtó szakemberek által használt irtószerek emberekre is veszélyesek?"

Napjainkban már a legmodernebb irtószerek állnak rendelekzésünkre, amelyek szelektívek. A rovarokra nézve erősen mérgező hatásuak, emberek és egyéb emlősökre nézve azonban sokkal kevésbé jelentenek veszélyt. Természetesen el kell kerülni az irtószer szembe jutását és lenyelését. Ennek kockázata azonban nagyon csekély.

"Tele vagyok csípésekkel. Honnan tudjam, hogy ágyi poloska csípett meg?"

A csípések jelenléte önmagában nem utal egyértelműen az ágyi poloskák jelenlétére.  Csípéseket természetesen más vérszívók (pl. szúnyogok, galambóvantag, tetvek, stb.) illetve egyéb ízeltlábúak (pl. pókok) is okozhatnak. Az elváltozások súlyossága egyénenként változó. Egyes embereknél szinte semmilyen elváltozást nem tapasztalunk, míg másoknál súlyos fokú allergiás reakciók (pl. duzzanat, ödéma, bőrpír) is jelentkezhetnek. A nők általában érzékenyebben reagálnak. Amennyiben a bőrfelületen a csípések egymáshoz közel helyezkednek el, elsősorban ágyi poloskákra kell gyanakodnunk, mivel ezek a paraziták nem mozognak túl sokat a bőrön, s kis területen többször szívnak vért áldozatukból. Ha a tünetek súlyosak és nehezen múlnak, haladéktalanul forduljon bőrgyógyászhoz:
Dr. Veres Gábor bőrgyógyász, nemigyógyász, kozmetológus szakorvos
Bejelentkezés: 30/291-8357-es telefonszámon
Rendelési idő: Érd, Fehérvári út 32/B. I. em., Szerda: 15-19
Térkép
Budapest (VII), Király u. 1/E. I. em. 3., Csütörtök: 15-19 Térkép
honlap: www.erdiborgyogyasz.hu

"Poloskairtás során az egész lakást kezelni kell?"

Nem.  Az ágyi poloska nem szereti a vizes, nedves környezetet, ezért a konyha, fürdőszoba, WC kezelése szükségtelen. Valójában csak azon helyiségek jönnek szóba a kártevőirtás során, ahol emberek alszanak. Az adott helyiségen belül is csak az ágy és annak közvetlen környezete kezelendő, mivel a poloska "kényelmes" parazita, nem szívesen vándorol a szobán belül, nagyobb távolságokat nem tesz meg.

"Terjesztenek valamilyen betegséget a poloskák?"

Jelenleg nem ismerünk olyan betegséget, amelynek terjesztésében az ágyi poloska egyértelműen szerepet játszana.

"Megelőzhetem a csípéseket, ha éjszaka lámpafény mellett alszom?"

Ez nagyon súlyos tévhit! Igaz ugyan, hogy az ágyi poloska kerüli a fényt és az éjszakai sötétségben aktív, de egyetlen poloska sem fog éhenhalni csak azért, mert ég a villany. Az éhes poloska lámpafénynél is elő fog jönni előbb-utóbb.

"Nyáron állandóan nyitva van az ablak nálunk. Nem lehet, hogy azon keresztül jött be?"

Nem. Az ágyi poloska csakis és kizárólag az ember közvetlen környezetében életképes, a szabadban nem él.

IV. Mit tegyek és mit ne tegyek?

Amennyiben ágyi poloskák jelenlétének gyanúja merül fel, haladéktalanul hívjon szakembert az ártalom megszüntetése érdekében. Az egyéni próbálkozások nagyon ritkán vezetnek eredményre.

A fertőzött szobából semmilyen használati tárgyat (bútor, ágynemű, ruházat) se távolítson el vagy vigyen át másik helyiségbe a kártevő továbbhurcolásának megelőzése érdekében.

Ne távolítsa el, ne vágja vagy szakítsa le a bútorok hátoldalán vagy alján található védőhuzatot, mivel ezáltal a poloskák számára utat nyit a bútor belseje felé. Az ágyi poloskák önmaguktól nem képesek semmilyen anyagba járatokat furkálni, mivel szájszervük erre nem alkalmas.

Nem szükséges a bútorok, szőnyegek kidobása, mivel ezzel önmagában egyáltalán nem biztos, hogy megszabadul a poloskától. Túlélők ugyanis egyéb rejtett zugokban maradhatnak, s az új bútorban is meg fognak telepedni idővel.

V. Az ágyi poloskák behurcolásának megelőzése

Kerülje használt bútorok, szőnyegek beszerzését (pl. lomtalanítás során), mivel ezekkel lehet a legkönnyebben behurcolni a kártevőt. Érdemes esetleg szakembert segítségül hívni, aki tüzetesen megvizsgálja, tartalmaz e ágyi poloskát az adott használati tárgy vagy sem.

Legyen körültekintő a használt képek, könyvek beszerzésénél. Érdemes alaposan szemügyre venni még a vásárlás előtt ezeket a holmikat (apró fekete pontok sűrűn egymás mellett poloskaürülékek lehetnek).

Utazás során a szállás elfoglalása előtt érdemes poloskavizsgálatot tartani a szálláson. Ennek minden esetben meg kell előzni a személyes holmik, ruhaneműk kipakolását. Ilyenkor a poloskákra utaló nyomokat kell keresni. Apró fekete pontok sűrűn egymás mellett poloskaürülékek lehetnek, esetleg vérfoltok az ágyon, ágyneműn, falon. Esetenként az élő poloskákat is meg lehet találni. Amennyiben a szálláshely fertőzött, semmilyen körülmények között ne próbálkozzon kiirtásukkal, ez nem az Ön feladata! Haladéktalanul kérjen másik szobát és ott is ismételje meg a vizsgálatot!